Kategorie Bloga

Blog - Ostatnie wpisy

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Polecane

Cystone
Cystone to ziołowy preparatem, utrzymujący nerki i drogi moczowe w stanie optymalnej sprawnosci.

Triphala
Triphala to ziołowy produkt  składający się z trzech owoców indyjskiego agrestu (amli).

Liv 52

Liv 52 to unikalna kompozycja ziołowa, doskonale oczyszczająca organizm z toksyn, regenerująca komórki wątroby.

Dieta Antyrakowa.

Sformułowanie "dieta cud" używane jest najczęściej przy dietach dotyczących redukcji wagi. Tymczasem odpowiednie postępowanie dietetyczne i właściwe odżywianie odgrywają fundamentalną rolę w zapobieganiu i leczeniu wszystkich rodzajów chorób.

Za każdym razem, kiedy wybieramy posiłek, przekąskę lub napój, podejmujemy decyzję, która ma pozytywny lub negatywny wpływ na nasz organizm. Wszystko co jemy może się przyczynić nie tylko do powstawania mało znaczących problemów np. jelitowych, ale również do powstania nowotworu. Na szczęście każdy kij ma dwa końce i na talerzu możemy sobie równie dobrze położyć dania które pomogą nam zminimalizować zagrożenie zachorowania na nowotwór.

Co jeść a czego się wystrzegać.

Po pierwsze należy zrozumieć, ze dieta antyrakowa nie jest żadnym cudownym środkiem po którym z pewnością nie zachorujemy. Dieta antyrakowa to dieta profilaktyczna. Jej celem jest zminimalizowanie szans na zachorowanie. Szczególnie przydatne jeśli człowiek znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka. Jak w swoich "Faktach i Mitach żywienia w chorobie nowotworowej" pisze pani doktor Aleksandra Kapała (dietetyk pracujący z pacjentami onkologicznymi):

"Celem diet antyrakowych jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu pokarmów, co do których udowodniono, że częste ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na chorobę nowotworową. Istnieje co najmniej kilkanaście grup produktów, które zawierają ochronne dla naszego zdrowia związki, jak choćby: zielona herbata, brokuły, warzywa kapustne, cebulowate, strączkowe, zielone warzywa liściaste, tłuste ryby czy produkty z lnu."

Dieta antyrakowa powinna więc zawierać dużo witamin A, C, E oraz pierwiastki takie jak magnez i selen. Właśnie one powodują, że rozwój komórek rakowych jest mniejszy. Najlepiej komponować swoje dania ze świeżych warzyw i owoców ale jeśli nie jest akurat na nie sezon mogą być też i mrożone. Jagody, cytrusowe, winogrona, papaje czy melony kantalupa będą tu wprost idealne. Warzywa lepiej jest spożywać świeże i surowe lub gotowane bądź duszone. Tutaj w sukurs przychodzą nam brokuły, kalafiory pomidory ale także czosnek czy pietruszka. Dobre są też orzechy brazylijskie, nerkowce a także migdały. Dobrze by było ograniczyć tłuszcze i wszelkiego rodzaju pokarmy po których możemy przytyć, gdyż nadwaga sprzyja rozwojowi raka. Starajmy się też unikać stresów. Ponieważ leczenie raka jest trudne najbezpieczniej jest mu zapobiegać.

Pamiętajmy też, że wrzucanie w siebie bez opamiętania nawet najzdrowszych produktów nie spowoduje, że staniemy się okazem zdrowia. Raz jeszcze zacytuje panią doktor Aleksandrę Kapała: "Sok z buraka to wartościowy element zbilansowanej diety, niemniej jednak w ilości 1/2-1 szklanki na dobę, no i pod warunkiem, że jest to sok świeżo wyciskany. Burak jest warzywem skrobiowym to znaczy, że zawiera sporo cukrów, które potencjalnie wywołują w jelicie fermentację. Stąd też picie tego soku u niektórych pacjentów wywołuje gwałtowne biegunki i wzdęcia. W przebiegu chemio- czy radioterapii prowokowanie biegunki takim błędem dietetycznym może dodać choremu sporo niepotrzebnego cierpienia."
W doborze odpowiedniej diety bardzo ważna jest wiedza. Znajomość tego co z czym możemy połączyć i jaki będzie tego efekt. W końcu nie jest tajemnicą, że niektórych produktów spożywczych nie można ze sobą łączyć, ponieważ tracą one swoje lecznicze właściwości. Niektóre produkty z kolei dopiero przy połączeniu ich z innymi są przez nasz organizm przyswajane. Jeszcze innych nie powinno się przyjmować w zbyt dużych ilościach. Dlatego nie należy też wrzucać w siebie nawet najzdrowszego jedzenia niczym w śmietnik. Lepiej udać się do doświadczonego dietetyka który pomoże dobrać dietę do kulinarnych upodobań, aktualnego stanu zdrowia i ewentualnych chorób.

Post by Himalaya Admin

Tue, August 9 2016

0 Komentarz

Pozostaw swój komentarz

Reload

Dodaj